Nyomtatható tervezőlisták karácsonyra

 

Szeretjük, ha karácsonykor minden tökéletes. Legalább ilyenkor.
Pedig a Jézuska nem húzza végig az ujját a szekrények tetején, mikor leteszi az ajándékot, és rajtunk kívül senkit nem érdekel, hogy passzol-e a csomogolópapír a férjünk nyakkendőjének mintájához.

...És a menüről mindig eszembe jut: "Legszebb halál a gyomorrepedés!" E briliáns mondat boldogult nagybátyám szájából hangzott el egy jóízű falatozás közben. (Nem, nem az utolsó mondata volt, még jó pár évig élt utána, és 80 felett is rendszeresen síelt!!!) Humoros volt ezt hallani tőle, mert amúgy példás mértéktartással, tudatosan étkezett egész életében.
Arra akarok kilyukadni, hogy jó, jó az a hétfogásos lakoma, de azt hiszem akkor is boldogok lennénk, ha fele annyi étellel, fele annyira fáradtan ülnénk körül az asztalt.

Mondhatnám, azt is, hogy irigyelem azokat, akik szent estére mirelit pizzát sütnek, és mégcsak rosszul sem érzik ettől magukat, de ez nem igaz.
Szeretem az adventet, a készülődést. Amikor kicsi kezek kötik velem a koszorút. Amikor mézeskalácsot sütünk a gyerekekkel, miközben karácsonyi dalokat hallgatunk. Vagy kitaláljuk, hogy milyen finomságot kerüljenek vacsorakor az asztalra, mit vigyünk a nagyszülőkhöz. Igen, van, hogy elfáradunk, vagy úgy érezzük túl sok ez az egész..
De az évek alatt kitapasztaltuk a család teherbíró képességét, megismertük erős és gyenge pontjainkat, így a gyertyagyújtás előtti nagy családi veszekedés várhatóan idén is elmarad.

A decemberi teendők mindig eltérnek a mindennapos rutinfeladatoktól. Ezer fejben tartandó dolog van. Véges agykapacitásom terheit hivatottak csökkenteni az általam készített tervező listák.

Igyekszem nem engedni a csábításnak, hogy túlvállaljam magam.  Persze sok mindent szeretnék megvalósítani, de szelektálok, és néhány dolgot csak feltételesen tervezek be.
Természetemből adódóan hajlamos volnék mindent az utolsó pillanatra hagyni, ezért szándékosan amit lehet jó előre betervezek, és hagyok elég időt mindenre.
Gondolatátvitel helyett egyeztetem az elképzeléseket a férjjel is. Így nem ér meglepetés, hogy szerinte az ünnep előtti szabadnapok a Gyűrűk ura trilógia megtekintésére vannak, míg én úgy gondoltam, hogy a kültéri égősort akarja beüzemelni.

Ha a tervezés megtörtént, a feladat jelentős része már el is van végezve. És milyen lelkesítő amikor újabb és újabb elvégzett dolgokat pipálunk ki a listán!

Nyomtatható karácsonyi tervezőlisták: letöltés innen.


 

A 12 oldalas lista számodra hasznos oldlait nyomtasd csak ki.

A november-december tele van programokkal. Iskolai, óvodai, céges rendezvények... A naptáron előre beoszthatod a teendőket, hogy semmi ne felejtődjön el, ne csapjanak össze a fejed fölött a hullámok, és jusson idő saját magad karbantartására is.
Az ajándéklista csak a te szupertitkos oldalad, aminek a segítségével célirányosan indulhatsz útnak, és lerövidítheted a vásárlást.
A bevásárlólistával készült süti és menütervezőn bejelölheted, hogy mi az, amit előre elkészíthetsz, hogy nem maradjon minden az utolsó napokra, és megkönnyíti a beszerző (férj) feladatát.
Beszéljétek meg, hogy ki mit vállal és mikorra teljeseíti, ehhez is találsz táblázatot. A legkisebbek is kaphatnak apró feladatokat. Hadd tanulják minél korábban.
A dekorációt is érdemes időben végiggondolni, ha nem is gondolkodsz színházi díszletben. Ha már december előtt átnézed, hogy mit tudsz felhasználni tavalyról, és mi az amit be kell szerezned, sok időt megspórolhatsz magadnak.
Ha szuper-organizált vagy, még a kedvenc zenéiteket is összegyűjtheted, valamint hogy milyen filmeket néznétek meg családosan, vagy miket játszanátok.
Az utazás és a tervezett programok is nyugisabben zajlanak ha megtervezed az intéznivalókat, és a csomagolólistát.

És amit semmiképpen ne spórolj le! Kötelező oldal elfoglalt anyáknak: Mikor szakítasz időt saját magadra. A sok rohangálás közben nemcsak megérdemled, de szükséged is lesz a feltöltődésre, legyen szó egy kis szépségápolásról, lelki töltekezésről, vagy stresszlevezető testmozgásról. Ha  fodrászhoz, kozmetikushoz készülsz, jó előre jelentkezz be, mielőtt a legélelmesebb női egyedek lefoglalnák a jó helyeket.
Érdemes családosan is beiktatni egy-két semleges programot kikapcsolódásként, hogy ne menjen agyatokra az egész Karácsony.

Lehet, hogy vannak bizonyos családi szokások, melyek nemcsak számodra terhesek, de senki nem szól emiatt. Felvetheted például, hogy rokonlátogató portya helyett egy helyen - minden évben másnál - találkoztok, ahol batyus étkeztetéssel tehermentesíti a család vendégfogadót. Így marad idő az együttlétre, a közös, kuckózásra is.

        Letöltés

 

Még jó szervezés esetén is adódhatnak váratlan helyzetek. Ilyenkor, felidézem kamaszkorom magától értetődő laza hozzáállását, amikor még nem voltam családanya, és nem vettem véresen komolyan a karácsonyi idegbajt. Talán mert még termelődött a szervezetemben az a "hatóanyag", amit felelősségteljes szülőként folyton a Leszarom tablettával, kivülről kell bevinnem.
Mint például két éve, amikor a vadkacsa kondíciójával bíró, háztáji, ultrabio ünnepi jószág, 6 óra sütés, és profi szupertrükkök ellenére is rágós maradt...
Egy vicces gyerekkori emlék, amikor a romjaiban heverő családi békét a fenyőfa látványa állította helyre: annyira csúnya volt, hogy nem hittük el, hogy apánk megvette. Úgy rémlik, hogy a földön feküdtünk a nevetéstől. Szegénynek alig volt ága, amire díszt akaszthattunk volna, mégis sikerült neki közel hoznia minket egymáshoz. Lekesen dolgoztunk rajta, hogy kihozzuk belőle a maximumot. És valóban feldíszítve már egész jól mutatott.

...és még egy gondolat: Jézus, a vegytiszta szeretetet hirdetője, aki lakoma, fényűzés, villogó égősor, pezsgő és hangzavar nélkül érkezett.
A történet szerint egy csöndes kis istálló adta a védelmet, az állatok lehelete a meleget, az illatos széna a puha fekhelyet.
... és mégsem gondoljuk, hogy bármi hiányzott volna azon az éjszakán. Teljesség, béke, szeretet és öröm töltötte el a családot. Mindenük megvolt, ami fontos, ahogy nekünk is.
Áldott készülődést mindenkinek!


kép forrása

Hozzászólások

Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
4 + 7 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Pl.: 1+3 esetén 4-et.

Női dolgok, dolgos nőknek

Az élet apró és nagy dolgairól, testről és lélekről, női szerepekről, feladatokról és töltekezésről, családról és gyerekekről, és mindazokról, amik az élet értelmét jelentik... tovább

Kövess minket a bloglovin'-on is!

Belépés

Friss hozzászólások